Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina

Hitta hotell, restauranger, lokala guider och mycket mer i Bosnien och Hercegovina här på Resesidorna.

Resesidorna är din guide till de bästa resmålen i hela världen. Här finns också boenden på hotell och i lägenheter, restauranger, barer, shopping och tips på aktiviteter och guidade turer.

Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina är ett land i på Balkanhalvön som gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro.

Landet har lite mer än 3,8 miljoner invånare och dess huvudstad är Sarajevo. Landet befolkas av bland annat bosniaker, serber och kroater.

Den första bosniska statsbildningen kom till i slutet av 1100-talet under banen Kulin Ban (1180–1204) och varade fram till 1463, då osmanerna erövrade större delen av det medeltida bosniska kungariket och gjorde det till en provins i sitt imperium. 1878 ockuperade Österrike-Ungern provinsen och annekterade den 30 år senare.

Efter första världskriget hamnade landet i kungariket Jugoslavien och efter andra världskriget i Socialistiska federativa republiken Jugoslavien. Bosnien och Hercegovina förklarade sig självständigt från Jugoslavien 1992, men efter Bosnienkriget som följde på självständighetsförklaringen är landet sedan fredsavtalet i Dayton 1995 uppdelat i två administrativa entiteter och ett distrikt: Federationen Bosnien och Hercegovina, Republika Srpska och Brčko-distriktet.

Landet är potentiell kandidat till medlemskap i Europeiska unionen (EU) och fick i april 2010 en så kallad MAP (Membership Action Plan) av Nato, som är det sista steget före fullvärdigt medlemskap i försvarsalliansen.

Städer i Bosnien och Hercegovina
Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bosanska Krupa, Brčko, Bugojno, Cazin, Doboj, Goražde, Gračanica, Gradačac, Konjic, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Travnik, Trebinje, Tuzla, Velika Kladuša, Visoko, Zenica

Resesidorna

Resesidorna är din guide till de bästa resmålen i hela världen. Här finns också boenden på hotell och i lägenheter, restauranger, barer, shopping och tips på aktiviteter och guidade turer. Sol och bad, träning och hälsa, eller city och shopping? – Vad vill du hitta på?

© Copyright Byta Labs AB